NAVO krijgt hulp sciencefictionauteurs om zich voor te bereiden op oorlog van morgen

Robot war © SciFutures .

Militairen die genetische verbeterd zijn en moordende raids uitvoeren voor een beweging die de mensheid wil uitroeien, terroristen die een slim wapen hacken en herprogrammeren zodat het mensen van een bepaalde etnische groep uitschakelt en een kind dat vanachter een computer met een drone soldaten opjaagt in een bos: het zijn maar enkele van de scenario’s die sciencefictionschrijvers van het bedrijf SciFutures bedachten zodat overheden en organisaties zich kunnen voorbereiden op de wereld – en de oorlog – van de toekomst. En daar is ook de NAVO bij.

Oorlogsvoering zal er over 10, 50 en 100 jaar vermoedelijk helemaal anders uitzien dan vandaag en SciFutures helpt klanten met zijn apocalyptische verhalen om plannen en technologieën te bedenken die daarop anticiperen. Of het nu gaat om robots met artificiële intelligentie, soldaten die een hormoon verspreiden dat angst opwekt of oorlogstuigen die het verschil kunnen zien tussen vijanden en bondgenoten: niets is te gek.

“Het is een compleet andere benadering dan het gebruik van statistieken om na te denken over de toekomst”, geeft bedrijfsleider Ari Popper toe in de Britse krant The Mirror. “We reflecteren over wat er zou gebeuren als de vijand gevaarlijke technologieën in handen zou krijgen. Daardoor doen we onze klanten op een andere manier naar de toekomst kijken.”

Dromen

Voor de NAVO maakte SciFutures een collectie van dertien verhalen over hoe oorlog er over 20 jaar zal uitzien: Visions of Warfare 2036. “De samenwerking met de NAVO was een van die momenten dat je in je arm moet knijpen om te zien of je toch niet aan het dromen bent”, aldus Popper. “Opeens zat ik in Brussel in een kamer met allemaal opperbevelhebbers van over de hele wereld. Dan voel je opeens dat het werk dat je doet verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ze hadden zelf veel studiewerk verricht rond nieuwe technologieën en met dat ruwe materiaal gingen we aan de slag.”

Een Sf- scenario

Een Sf- scenario © SciFutures .

Een van de verhalen heet ‘Taskmasters’, over kinderen die aan de slag gaan als cybersoldaten. Ze sturen vanop een afstand drones aan die over een bos vliegen en soldaten zoeken en vernietigen. Hoe meer – echte – doden ze maken, hoe meer punten ze verdienen.

PokemonGo

Maar de techniek van SciFutures kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden dan het ontwikkelen van nieuwe technologieën, zoals je voorbereiden op de gevolgen van iets. “Neem nu PokemonGo”, vertelt hij. “Het spelletje was bijzonder populair vorig jaar, maar had ook tot gevolg dat mensen gepest werden en op plaatsen kwamen die ze beter hadden gemeden. Door onze verhalen hadden we enkele van die ongewenste gevolgen mogelijks kunnen voorzien en erop kunnen anticiperen.”

Ari Popper. © SciFutures .

Ari Popper. © SciFutures .

SciFutures bestaat nog maar vijf jaar en is gevestigd in Californië. Naast de NAVO en de Amerikaanse marine hebben ze ook bekende bedrijven als klant, zoals Visa en Ford. “De meeste bedrijven komen naar ons toe omdat ze niet achterop willen raken. Ze zijn geïnteresseerd in projecties voor de volgende 10 tot 15 jaar, maar hoe verder je gaat hoe leuker het wordt. We interviewen telkens de CEO, die ons vertelt waar het bedrijf mee bezig is. Dan vragen we naar ruw materiaal over hun huidige technologieën en werkmethodes. Dat gaat vervolgens naar ons team van meer dan 100 sciencefictionschrijvers, die er verhalen rond maken.”

Jules Verne

Popper begon met zijn bedrijf omdat hij het gevoel had dat de toekomst in sneltreinvaart op ons afkwam en we die niet serieus namen. “De mensen hielden geen rekening met de gevolgen van technologieën op de mensheid. Dat doet SciFutures wel. En voor de critici: Jules Verne schreef in 1865 al een verhaal over drie mensen die de ruimte in werden geschoten, honderd jaar voor de eerste man op de maan. En iets dichterbij: de virtuele realiteit die verkend werd in de filmreeks van de Matrix, is nu de allerlaatste musthave in de vorm van VR-hoofdsets voor gamers.”

Door: Koen Van De Sype – Hln.be – Bron: The Mirror