Hoe zou een menselijke robot eruit kunnen zien?

De robot Sophia
Afb. De robot Sophia. © CNBC / Hanson Robotics / A24 Films
Hanson Robotics heeft op South by Southwest (SXSW) conferentie Sophia getoond. Een prototype robot als voorbode voor de toekomst die veel weg heeft van de robot in de film Ex-machina. Hanson Robotics gelooft in een toekomst met robots onder de mensheid.

De robot Sophia

Afb. De robot Sophia

Menselijke capaciteiten

Spohia’s levensechte huid is gemaakt van gepatenteerde silicium. Hiermee kan ze meer dan 62 gezichtsuitdrukkingen nabootsen. De camera’s in haar “ogen” in combinatie met de computer algoritmes stellen haar in staat om gezichten te volgen en mensen het gevoel te geven dat er sprake is van oogcontact.

Hanson integreert meerdere technieken zoals Google Chrome technologie voor spraakherkenning, IBM voor cognitieve intelligentie en technologie van Intel zodat Sophia spraak kan verwerken, kan chatten en slimmer wordt in de loop van de tijd.

Robots voor zorg, therapie, onderwijs en klantenservice

Het doel van Hanson is om bewuste, creatieve robots te maken die in staat zijn te handelen als een mens. “Robots gaan wandelen, spelen, leren en helpen en gaan echte relaties met mensen vormen. De kunstmatige intelligentie zal evolueren tot het punt waar ze echt onze vrienden zullen zijn”. Een mooi en expressief gezicht is eveneens belangrijk volgens Hanson om omdat we hierdoor intuïtief meer gaan communiceren.

De robot Sophia

Afb. De robot Sophia © Hanson robotics.

Hanson Robotics
De robot Zeno

Afb. De robot Zeno in opbouw. © Hanson robotics.

Hanson Robotics is al lang bezig met het creëren van menselijke robots. Zeno en Alice zij twee “robotkinderenen” die Hanson al jaren geleden heeft geintroduceerd.

De robot Alice

Afb. De robot Alice. © Hanson robotics.

Bronmateriaal: Robots.nu – Hanson robotics – cnbc – could-you-fall-in-love-with-this-robot