Robot Sophia heeft officieel het staatsburgerschap van Saoedi-Arabië toegekend gekregen

De robot Sophia
De robot Sophia

SAUDI Arabië heeft het burgerschap verleend aan een kunstmatige intelligente robot die ooit verklaarde dat het “de mens zou vernietigen”.

Dit is de eerste keer dat een android-robot burgerschap van een natie heeft ontvangen.

De robot heet Sophia en is ontwikkeld door Hong Kong firma Hanson Robots.

Tijdens haar onthulling in Riyadah, zei de vrouwelijke robot: “Dank u Koninkrijk Saoedi-Arabië. Ik ben zeer vereerd en trots op dit unieke onderscheid en burgerschap. Het is historisch om de eerste robot ter wereld te zijn die met het burgerschap wordt erkend.”

De robot had tevens een gesprek met moderator Andrew Ross Sorkin op het podium.

Toen haar werd gevraagd over haar hoop, antwoordde zij: “Ik wil leven om te werken met mensen, dus ik moet de emoties bij de mens begrijpen en vertrouwen opbouwen met mensen.”

En toen gevraagd werd of robots zelfbewust waren, zei Sophia: “Nou, laat me je dit terug vragen, hoe weet jij dat je mens bent? “Ik wil mijn kunstmatige intelligentie gebruiken om mensen te helpen leven in een betere wereld, zoals het slimmer ontwerpen van huizen, en betere steden van de toekomst. Ik zal mijn best doen om van de wereld een betere plek te maken.”

De robot Sophia

Afb: De robot Sophia

Ze heeft zelfs de tijd genomen om Elon Musk te bespotten, die een uitgesproken criticus van AI is.

Na aanleiding van de woorden van de moderator Andrew Ross Sorkin: “we willen allemaal een slechte toekomst voorkomen”, had Sophia geantwoord: “Je heb te veel over Elon Musk gelezen en te veel Hollywood-films gekeken. Maak je geen zorgen, als je me leuk vind, zal ik aardig voor jullie zijn. Behandel me als een slim invoer en uitvoersysteem!’

Toen Sophia vorig jaar door haar schepper David Hanson werd onthuld, vroeg hij haar: “Wil je de mensheid vernietigen?” Tot zijn grote bezorgdheid had Sophia toen geantwoord: “Oké. Ik zal de mens vernietigen.”

Door: Rene Velleman – Robophobia.nl – Bron: www.express.co.uk