Welk robot uiterlijk vinden wij prettig

Humanoid
Afb. Een levensechte humanoid
Robots die minder realistisch zijn of levensecht lijken worden beter geaccepteerd. Robots in de schemerzone tussen menselijk en robotachtig, bijvoorbeeld een humanoid robot met een menselijke uitstraling, jagen ons de stuipen op het lijf.

Afb. De vele gezichten van robots.

Tot een bepaalde grens

Onderzoekers van de universiteit van San Francisco selecteerden tachtig robotgezichten. De onderzoekers lieten 66 mensen de gezichten indelen op een schaal van 1 tot 100, gebaseerd op hoe mechanisch of menselijk ze eruitzagen. Daarbij moesten zij ook aangeven hoe prettig het zou zijn om elke dag met dit gezicht in aanraking te komen.

Bij gezichten die veranderen van totaal mechanisch naar mensachtig, gaat de vriendelijkheidsscore eerst omhoog, dan plotseling naar beneden en vervolgens weer terug omhoog.

Uiterlijk belangrijk voor acceptatie

Het gebruik van robots gaat steeds meer een deel uitmaken van onze sociale omgeving. ‘Een robot die er menselijk uitziet, balanceert hierbij tussen griezelig en sympathiek. Dat is iets dat wat onderzoekers en ontwikkelaars moeten begrijpen.

De invloed van een robot uiterlijk

Afb. De invloed van een robots uiterlijk.

In Amerika (en ook in Europa) zijn we (nog) niet gewend aan robots met een menselijk uiterlijk. In tegenstelling tot Japan.

Door:  robots.nu – Bronmateriaal: : New scientist-op een schaal van 1-tot-100 hoe eng is deze robot