De robot Surena Mini is een aanbiddelijk dansende humanoïde

Surena Mini
Surena Mini

In de afgelopen jaren heeft een robotica-team van de Universiteit van Teheran gewerkt aan steeds grotere en complexere humanoïden in levensgrootte. Voor hun laatste project hebben de Iraanse onderzoekers echter besloten om aan iets kleiner te werken.

Surena Mini is een knie-hoge robot met een slank 3D-gedrukt lichaam, ledematen, en een ronde kop met twee camera-ogen. Hun armen, benen en nek bevatten twintig kleine servomotoren, waardoor de kleine robot kan lopen, gebaren en dansen:

Robotplatform

“Het hoofddoel van deze robot is om onderzoekers en studenten een betrouwbaar robotplatform te bieden voor educatieve en onderzoeksapplicaties,” vertelde Aghil Yousefi-Koma, professor in werktuigbouwkunde aan de Universiteit van Teheran. ,

Hij voegde eraan toe dat zijn groep ook plannen heeft om de robot geschikt te maken voor het helpen van autistische en dove kinderen.

Een team van 15 onderzoekers aan de Universiteit van Teheran’s Centrum voor Geavanceerde Systemen en Technologieën werkte meer dan een jaar om Surena Mini te ontwerpen en te bouwen,

Verpakt in de robot zijn een compacte computer met een Intel Core CPU, camera’s en infrarood sensoren, luidsprekers en een IMU of inertiële meeteenheid. De handen zijn niet ontworpen om objecten vast te grijpen, maar Surena Mini kan kleine dingen aanhalen of karate-chop ze:

Nog een jaar geleden onthulde dezelfde groep Surena III, een geavanceerde volwassen humanoïde die is ontworpen voor het onderzoeken van bipedale locomotie, mens-robot interactie en andere uitdagingen in robotica.

Surena III, uitgerust met camera’s, 3D-sensor en een computer met ROS, of Robot Operating System, was in staat om flessen op te halen, een gebaren van een persoon te imiteren en op een voet te staan.

De robot tSurena_Mini

Iraanse onderzoekers onthulden Surena III in 2015. De robot, is bijna 2 meter lang en weegt 98 kilogram. Hij kan o.a een bal schoppen, een helling oplopen en een stapje lopen.

De Iraanse robot-specialisten zijn van plan om verder te werken aan Surena III, maar ze willen ook de mogelijkheid onderzoeken om op grond van hun onderzoek bemarkbare producten te creëren, verklaarde professor Yousefi-Koma en een van de ideeën die ze hadden, waren het opbouwen van een “kleinere versie van Surena.”

De totale grootte en het ontwerp van Surena Mini lijken op die van andere kleine humanoïden zoals Nao, ontwikkeld door de Franse robotica-onderneming Aldebaran (nu SoftBank Robotics) en Robotis OP2, gecreëerd door Amerikaanse en Zuid-Koreaanse robotisten.

Vaardigheden

Maar de Iraanse robot heeft nog niet laten zien dat het een aantal van dezelfde vaardigheden heeft die al door andere humanoïden zijn aangetoond. Nao en Robotis OP2 zijn al bijna tien jaar in onderzoekslaboratoria, scholen en ziekenhuizen gebruikt. Beide worden ook gebruikt in de RoboCup robot voetbalwedstrijd.

Het Surena_Mini team

Foto:  Het Surena Mini team van de Universiteit van Teheran.

Onderzoekers van de Universiteit van Teheran’s Centrum voor Geavanceerde Systemen en Technologieën, geleid door professor Aghil Yousefi-Koma (staande tussen de robots met rode en groene voeten / handen), werkte meer dan een jaar om Surena Mini te ontwerpen en te bouwen.

Prijzig

Ondanks hun omvang zijn deze kleine robots prijzig. Nao en Robotis OP2 verkopen elk voor bijna US $ 10.000. Professor Yousefi-Koma zei dat Surena Mini beschikbaar zal zijn voor 260.000.000 Iraanse rials, of 8.000 dollar, maar hij hoopt dat de kosten naar beneden zakken als de robot in grote partijen kan worden geproduceerd.

Een van de grootste uitdagingen van het project, legde hij uit, is het implementeren van functies zoals gezichtsherkenning en spraakherkenning, waardoor de robot met een grotere mate van autonomie zou kunnen presteren. Zijn team heeft dergelijke mogelijkheden ontwikkeld voor hun grote robots, maar het repliceren van hen via de beperkte hardware van Surena Mini is een lastige taak.

Om de robot te programmeren, kunnen geavanceerde gebruikers de broncode wijzigen om andere gedragingen te maken. Maar de onderzoekers wilden Surena Mini ook toegankelijk maken voor minder ervaren gebruikers. Zo creëerden ze een programmeermilieu met een grafische interface “ontworpen om aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk te zijn”, aldus professor Yousefi-Koma.

“Het geeft gebruikers volledige toegang tot alle beschikbare functies van de robot,” voegde hij toe. “Zo kunnen beginners de robot laten lopen en zijn armen en kop verplaatsen.”